Alkohol je občas fajn kamarád, ale špatný pán

19.02.2013 08:25

Kdo z nás, by si občas nedal takzvaně do „trumpety“? Je to sice lidské až lidové, a stává se to i veleváženým osobnostem. Pokud si ale „sosnete“ před nebo během výkonu moderátorské profese, zaručeně to pro vaše posluchače a diváky bude nezapomenutelný zážitek. Vám to ale úspěch nepřinese.

 

Rozhodně na tomto místě nechci nijak moralizovat a odrazovat vás od drobného potěšení zvaného alkohol. Pokud by se mě ale někdo zeptal, zda pít či nepít, před vystoupením třeba v televizi, rozhlase nebo na veřejnosti, pak za sebe říkám kategoricky ne!

Mám bohaté moderátorské zkušenosti, bohužel i s nějakým tím panákem před moderováním různých společenských setkání, tedy vím, o čem mluvím. Samozřejmě, že na každého „ohnivá voda“ působí jinak a záleží na způsobu a množství jejího užití. Onen stres před vystoupení, zvláště pokud jde organizačně o náročnou akci, však jakoby účinky alkoholu násobí.

Také jsem se kdysi potýkal s trémou a chápu každého, komu z ní není příliš dobře. Proložením několika panáků se ji ovšem stejně člověk nezbaví, to mi můžete věřit. Možná budete mít chvilkový pocit bez ostychu, ale myšlenku, tak, aby ji obecenstvo pochopilo, jistě neudržíte. Natožpak barvu hlasu, rétoriku, mimiku, stabilitu těla a kdoví co ještě všechno.

Podle mě, není nic trapnějšího, než poslouchat a dívat se na opilého moderátora. Není to ani vtipné, ani omluvitelné. A to nemluvím o pocitech organizátorů akce, kteří si takového hříšníka v dobré víře najali. Říkám si, jakpak se potom takový moderátor asi cítí, když jim za svůj „výkon“ předkládá fakturu k proplacení. Vlastně nemusí jít ani o peníze. Někdy se člověk k proslovu na veřejnosti dostane, ani neví jak. V sázce je tedy i mnohem více, úcta posluchačů a okolí.

Na každý pád, stát se může všelicos a našeptávačům s obligátním doporučením typu „Jen si dej!“ může i profesionální moderátor někdy podlehnout. V takovém případě se pak držte jednoduché zásady, někdy méně znamená více. Nemusíte přece tvořit sáhodlouhé monology a složité větné konstrukce. Soustřeďte se na krátké informace, které vámi moderovaný program vyžaduje, a jděte takzvaně od toho. Absolutně se ovšem nepokoušejte o vtip, i když vám hlava stokrát bude říkat, že teď je akorát ten správný okamžik. Pokud nemáte úplně čistou mysl, výsledek by pravděpodobně nebyl zrovna příznivý. Alkohol je zkrátka občas fajn kamarád, ale špatný pán.

Novinky

Česko-polské přátelství 2013

08.07.2013 11:38
Letošní  léto je pro mě ve znamení hlavně soukromých akcí, narozenin a svateb, proto bych vás všechny mile rád pozval na jednu z mála...

Má cenu psát popisky do eshopu?

03.05.2013 13:44
Jako redaktor se alespoň čas od času setkávám s otázkou, jestli má cenu věnovat pozornost originálním popiskům v eshopu. Já tvrdím, že...

V Ostravě proběhne seminář Efektivní komunikace s novináři

22.04.2013 14:16
V druhé polovině měsíce června se chystám opět uspořádat MEDIÁLNÍ ŠKOLENÍ PRO VEŘEJNOST. Tentokrát na téma efektivní komunikace s novináři....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: