DJ na svatbu

02.04.2013 10:53

ke svatbě patří nejen prstýnky a svatební kytka, ale také hudba, kterou zajistí svatební DJ nebo kapela. Svatba je jednou z nejdůležitějších událostí v lidském životě. Organizace svatebního dne zabere velmi mnoho času a pokud chcete, aby se váš den vydařil přesně podle vašich představ čeká vás celkem dlouhý maraton předsvatebních povinností a mimo jiné se budete muset rozmyslet jestli na svou svatbu pozvete svatebního DJ nebo dáte přednost živé hudbě.

Zajistit hudbu na svatbu můžete třemi způsoby – pozvete si DJ, kapelu nebo hudební produkci necháte na některém z kamarádů nebo členů rodiny.

Bude stačit místo DJ kamarád?

Poslední varianta vás pravděpodobně vyjde nejlevněji a určitě i  v tomto případě si můžete užít spoustu zábavy. Vybrat byste si však měli člověka, který má alespoň minimální zkušenosti  s produkcí. Jistě mi dáte za pravdu, že je rozdíl v tom, jestli si pouštíte muziku sami pro sebe doma v obýváku nebo hodláte zahrát k tanci a poslechu na svatbě.

Techniku, ať už budete hrát z CD přehrávačů nebo notebooku byste měli předem dobře vyzkoušet, a to pokud možno přímo na místě, kde se svatební hostina koná. Také byste si měli předem nachystat alespoň orientační playlist. Chcete si přece na své svatbě zatancovat na svou oblíbenou písničku, nebo ne?

V ideálním případě by váš kamarád měl být také schopný improvizovat a měl by alespoň trochu umět mluvit. Může se tak ujmout slova při svatebních hrách a pod. Ve většině případů je toto úkolem svědků, bohužel z vlastní zkušenosti vím, že ne všichni svědci jsou schopni se tohoto úkolu zhostit se ctí.

Kapela nebo DJ?

Pokud chcete na své svatbě profesionála, budete pravděpodobně stát před otázkou, jestli je lepší kapela nebo DJ. Zcela jasnou dopověď vám asi nikdo nedá  a v podstatě je to jen a jen na vašich preferencích. Svatba je váš den a vy si musíte vybrat.

Mnohdy se setkávám s názorem, že živá hudba působí slavnostnějším dojmem. S tím musím souhlasit, pokud však zpěv nepřipomíná spíše situaci, kdy taháte kočku za ocas.

Jestliže chcete kapelu, doporučuji, abyste si ji před svatbou poslechli... a nebo alespoň dali na reference jiných svatebčanů, kteří hudebníky na svatbě měli. To nakonec platí i pro případ, že se rozhodnete pro DJ.

Drobnou nevýhodou kapel je skutečnost, že na rozdíl od DJs mají omezený repertoár a také je pravděpodobné, že nevydrží hrát stejně dlouho jako DJ.

Je dražší kapela nebo DJ?

Ani odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Ceny jednotlivých kapel i DJ se od sebe mohou hodně lišit.  Občas se setkávám s názorem, že DJ je dražší, protože hraje z originálních CD.  To není úplně pravda... Já jsem sice staromilec a hraju zásadně z CD, ale spousta DJ hraje z notebooku a někteří písničky stahují na internetu. Ti otrlí, i když doufám, že mezi profesionály jich moc není, používají dokonce nelegální kopie nebo pálená CD.

Také se občas setkávám s názorem, že živá muzika je dražší, protože platíte víc lidí. Ani to neplatí vždy. Někteří hudebníci mají zpívání jako koníčka a rádi na vaši savtbu přijedou zahrát za cenu nižší než DJ. Na druhou stranu DJ musí investovat do nákupu nové muziky, techniky, světel apod. Což se může na ceně také odrazit.

Ceny mezi jednotlivými kapelami, potažmo DJs se mohou velmi lišit. Bohužel, ne vždy platí rovnice čím vyšší cena, tím vyšší kvalita. To, jak to ve skutečnosti s cenami je, zjistíte snadno, když si uděláte svůj soukromý průzkum ve svém okolí.

Jak už jsem se zmínil výše, to, jestli dáte přednost svatebnímu Dj nebo kapele je jen a jen na vás. V obou případech však vybírejte pečlivě, nevhoná hudební produkce dovede svatební veselí pěkně otrávit.

 

Pokud se na svůj velký den chystáte a ještě nemáte zajištěnou hudbu pro vaši svatbu, zavolejte nebo napište, rád vám s hudební produkcí na vaší svatbě pomůžu.

Novinky

Česko-polské přátelství 2013

08.07.2013 11:38
Letošní  léto je pro mě ve znamení hlavně soukromých akcí, narozenin a svateb, proto bych vás všechny mile rád pozval na jednu z mála...

Má cenu psát popisky do eshopu?

03.05.2013 13:44
Jako redaktor se alespoň čas od času setkávám s otázkou, jestli má cenu věnovat pozornost originálním popiskům v eshopu. Já tvrdím, že...

V Ostravě proběhne seminář Efektivní komunikace s novináři

22.04.2013 14:16
V druhé polovině měsíce června se chystám opět uspořádat MEDIÁLNÍ ŠKOLENÍ PRO VEŘEJNOST. Tentokrát na téma efektivní komunikace s novináři....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: