Jak zvládnout trému před vystoupením?

07.12.2012 16:52

Tréma – to je ale ošklivé slovo, teda alespoň tak já ho vidím. A je to shodou okolností také stav, který může i sebelepšího řečníka nebo přímo moderátora úplně odrovnat. Z vlastní praxe znám minimálně tucet takových případů. Ono totiž není každému dáno do vínku mírnyx- týrnyx předstoupit před dav lidí nebo před televizní kameru a sypat moudra z rukávu, jakoby se nechumelilo. Dovolím si proto pár doporučení, která vám třeba nemusejí, ale třeba také mohou pomoci, zrovna jako mě.

 

Před vystoupením není rozhodně vhodné se přejídat nebo pozřít kořeněné jídlo. Jednak byste tím mozek zaměstnali přehršlí informací o zpracovávání potravy, to v tom lepším případě, v tom horším by vás mohla postihnout nevolnost, křeče v břiše – pokud už máte nějaký ten vřed na žaludeční stěně stejně jako já. Co je ale daleko horší je plynatost, která by vám jako moderátorovi jistě patřičné uznání obecenstva nepřinesla a je jedno, jestli to z vás půjde vrchem nebo spodem.

Teď tedy nevím co je horší. Faktem je, že jsem se za svou moderátorskou a novinářskou praxi setkal s více lidmi, kteří mi měli poskytnout rozhovor na seriózní téma, a místo moudrých slov z nich ucházel nechutný zápach česneku. Tedy trému jídlem rozhodně nezahánějte. Ani s pitím to není dobré přehánět. Jistě, někdo může namítnout, že mívá sucho v ústech. To se dá ošetřit například drobným usrknutím pokud možno neperlivého nápoje, není ale dobré ho vypít najednou půl litru. Dokážu si představit ten tanec svatého Víta, když vám močový měchýř nabyde do neudržitelných rozměrů a vy se jako moderátor nebudete v tu chvíli moci vzdálit od publika. Já mám například dobré zkušenosti s malou třetinkovou lahví, s tou po nezbytnou dobu vyjdete, než z vás tréma opadne a budete mít to nejhorší za sebou. O popíjení alkoholu se snad ani zmiňovat nebudu. Absolutně nepodléhejte našeptávačům a nedávejte si takzvaně na kuráž, ani kapku. Věřte mi, nestojí to za to.

Ve svých začátcích, kdy se rozum ještě nedostavil, jsem párkrát kořalkou zkusil zahnat hrůzu z trémy a nedopadlo to dvakrát valně. Dbejte na to, aby na vás, jako na moderátora, vzpomínali lidé s radostí a zbytečně vás „nedrbali“ v hospodě u piva. Jako člověk, který přece jen o něco více vyčnívá z davu, šetřete svou pověst.

Trémě dáte nejvíce na frak, když u každého vystoupení budete sami sebou. Nesnažte se stylizovat do role již známých osobností, tedy jakého si imitátora, buďte sví. Je dobré na vystoupení dorazit s malým, třeba půlhodinovým předstihem, ne zase zbytečně brzy, ať vás nervozita „nesežere“ i s chlupama.

V zimním období je také podstatné dbát na správnou teplotu mluvidel, abyste před obecenstvo nevtrhli s takzvanou „dřevěnou hubou“ a bylo vám hezky rozumět.

Trému před vystoupením utlumíte také tím, že se seznámíte s členy realizačního týmu té konkrétní akce a kromě vaší úlohy s nimi prohodíte pár přátelských slov. Přijdete tak na jiné myšlenky. A co je nejdůležitější, seznamte se se zvukařem, pokud je, a s technikou. Až vám uprostřed věty před dvěma tisícovkami lidí vypadne zvuk, budou pak totiž všechna předchozí doporučení o alkoholu a nevolnosti už naprosto zbytečná. :-)

Novinky

Česko-polské přátelství 2013

08.07.2013 11:38
Letošní  léto je pro mě ve znamení hlavně soukromých akcí, narozenin a svateb, proto bych vás všechny mile rád pozval na jednu z mála...

Má cenu psát popisky do eshopu?

03.05.2013 13:44
Jako redaktor se alespoň čas od času setkávám s otázkou, jestli má cenu věnovat pozornost originálním popiskům v eshopu. Já tvrdím, že...

V Ostravě proběhne seminář Efektivní komunikace s novináři

22.04.2013 14:16
V druhé polovině měsíce června se chystám opět uspořádat MEDIÁLNÍ ŠKOLENÍ PRO VEŘEJNOST. Tentokrát na téma efektivní komunikace s novináři....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: