Šaty dělají člověka!

27.12.2012 18:13

K absolutním základům každého profesionálního moderátora patří nejen příjemné vystupování, ale také patřičná vizáž. Asi s těží si totiž i sebelepší moderátor vystačí pouze s dokonalým ovládáním slovního projevu, když svým vzhledem přitom nebude stát v tom lepším případě za moc a v tom horším bude vypadat jako poslední šupák. Profesionál totiž ví, že musí nejen jako moderátor působit, ale také tak vypadat.

 

Ze své vlastní praxe mohu uvést desítky případů, kdy se mi důsledná péče o vlastní vizáž zkrátka vplatila. V první řadě jde o pečlivě vybraný a vhodně zvolený kostým. Jak praví klasik, šaty totiž dělaj člověka!

Jistě na ples nikoho nenapadne vyrazit v odrbaných riflích a triku, tím spíš, když jako moderátor nad ostatními přece jen o něco více vyčnívá. Ovšem i takové případy se stávají, bohužel. Je to totální faux paux. To už je snad lepší navléci na sebe maturitní oblek s havlovskou délkou kalhot, než se na podium odít jako do pivnice.

Na druhou stranu, pokud budete moderovat třeba nějaké sportovní klání nebo dětský den, jistě mezi účastníky nevplujete ve smokingu, ale zvolíte poněkud neformální oděv. Klidně třeba právě pestrobarevné triko a šortky. Vše je otázkou rozumu a citu.

Chápu, že zejména muži mohou mít se zvolením adekvátního kostýmu pro danou příležitost problém. Učený z nebe nespadl, a co si budeme povídat, na rozdíl od našich něžných protějšků ono „fintění“ před zrcadlem zkrátka v povaze mnozí z nás nemají. V tom případě jděte do sebe.

Do svého volnočasového programu zařaďte kromě fitka a bazénu také například pročítání pánských časopisů, surfování po internetových stránkách zaměřených na pánskou módu atp. Orientovat se v tom jistě zpočátku nebude snadné, a tak vřele doporučuji oslovit jiný poradní hlas. Nejlepší je vlastní žena, dívka, kamarádka, nebo klidně i více kamarádek. Ženy totiž mají větší cit pro estetiku a taky nás muže vidí komplexněji, než my sami sebe v zrcadle.

Právě ženské poradní hlasy v případě mého odívání mě pomohly nejvíce. A tak jsem postupně ze svého šatníku vyřadil pestrobarevné mikiny, v kterých byste dnes nevylezli snad ani do lesa, různé intenzity odrané džíny a vytahaná trika.

Místo toho jsem se osobně našel v košilích, které, jak mi mé poradní hlasy, a zejména ten jeden jediný, který poslouchám už řadu let a sdílím s ním jednu domácnost, doporučily. Ne, že bych teď chodil všude v košili, ale cítím se v ní skvěle. Doma jich mám tucet ve skříni, s dlouhým a krátkým rukávem, do pasu, přes pas, červenou, modrou a zelenou, můžu si vybírat.

Jistě, že vše nejde hned, a tak tedy každému, kdo se rozhodne vydat se na dlouhou dráhu profesionálního moderátora, přeji hlavně hodně trpělivosti a Bon Voayage. :-)

Novinky

Česko-polské přátelství 2013

08.07.2013 11:38
Letošní  léto je pro mě ve znamení hlavně soukromých akcí, narozenin a svateb, proto bych vás všechny mile rád pozval na jednu z mála...

Má cenu psát popisky do eshopu?

03.05.2013 13:44
Jako redaktor se alespoň čas od času setkávám s otázkou, jestli má cenu věnovat pozornost originálním popiskům v eshopu. Já tvrdím, že...

V Ostravě proběhne seminář Efektivní komunikace s novináři

22.04.2013 14:16
V druhé polovině měsíce června se chystám opět uspořádat MEDIÁLNÍ ŠKOLENÍ PRO VEŘEJNOST. Tentokrát na téma efektivní komunikace s novináři....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: